Felhasználói beállítások

Jelenlegi kategória: Állatorvos

A kategória kiválasztásával a rendszer egy másik oldalra irányítja.

Váltás:
Kijelentkezés
Keresési beállítások
Tartalomtípusok Témák
Legújabb tartalmak Szakmai anyagok Videók Hasznos eszközök Értesítések
Felhasználói beállítások

Jelenlegi kategória: Állatorvos

A kategória kiválasztásával a rendszer egy másik oldalra irányítja.

Váltás:
Gyógyszerész Orvos
Kijelentkezés
Antibakteriális terápia

Az amoxicillin-trihidrát és klavulánsav kombináció stabilitása vizes közegben

Az AMEG (Antimicrobial Expert Group, Categorisation of Antibiotics in the European Union) „C” (Caution, körültekintéssel használandó) kategóriába tartozó amoxicillin-klavulánsav széles antimikrobiális spektrumának, baktericid hatásmódjának és nagy terápiás indexének köszönhetően széles körben alkalmazott antibakteriális szerkombináció. A szélesített spektrumú amoxicillint az „öngyilkos” β-laktamázgátló klavulánsav teszi ellenállóvá számos laktamáztermelő baktériumfaj ellen is. Sertések egyes bakteriális fertőzéseinek kezelésére ivóvízhez keverve használják, habár vizes közegben bizonyos környezeti tényezők hatására az aktív hatóanyagok bomlékonysága – különösképpen a klavulánsav stabilitásának fokozott romlása miatt – egy fontos figyelembe veendő szempont a kombináció alkalmazásakor, hiszen a terápiás hatékonyság csökkenéséhez és az antimikrobiális rezisztencia terjedéséhez vezethet. Az amoxicillin-klavulánsavat a társállatgyógyászatban is széles körben alkalmazzák, elsősorban bőrgyógyászati és húgyúti fertőzések kezelésére, főként szájon át alkalmazva. A hatóanyagok, különösen a klavulánsav bomlékonysága ez esetben is problémát jelent, hiszen a levegő nedvességtartalmával érintkezve ugyanazon folyamatok játszódnak le, amelyek az ivóvízben. Emiatt fontos a két hatóanyag védelme a levegő víztartalmától.

Jerzsele és Nagy (2009) a két hatóanyag stabilitását vizsgálta vizes közegben. Az egyes, vizsgált faktorok a következők voltak: a víz keménysége (vizsgálatban: 2, 6, 10 német keménységi fok, nk°, GH) és kémhatása (vizsgálatban: pH 3.0, 7.0, 10.0), illetve a fémionok jelenléte (vizsgálatban a készítményt műanyag vagy fém edényzetben tárolták).

A vízkeménység emelkedésével mindkét komponens stabilitása csökkent, bár az amoxicillin mindegyik keménységi fokon stabilabbnak bizonyult.

1. ábra: Amoxicillin-trihidrát és 2. ábra Klavulánsav bomlékonysága (log koncentráció %) különböző vízkeménységi fok (GH) jelenlétében vizes közegben 24 óra alatt, pH=7

A kombináció stabilitásának leginkább kedvező a savas-semleges kémhatású vizes közeg, ahol az amoxicillin a savas, a klavulánsav a semleges pH viszonyok között a legkevésbé bomlékony, a pH értékének emelkedése a kombináció stabilitásának csökkenéséhez vezet.

3. ábra: Amoxicillin-trihidrát és 4. ábra Klavulánsav bomlékonysága (log koncentráció %) különböző kémhatás (pH) jelenlétében vizes közegben 24 óra alatt

A fentiek ismeretében az amoxicillin-klavulánsav kombinációt ivóvízbe keverten szájon át adagolva műanyag tároló edényzetben, semleges kémhatású, lágy vízbe keverten javasolt felhasználni telepi körülmények között. A tablettás formák esetében fontos a nedvességtől való védelem, a szuszpenziós-olajos injekciók esetében pedig ki kell zárni, hogy az üvegbe víz vagy vizes oldat kerülhessen.

Irodalom:

  1. Á. Jerzsele, G. Nagy: THE STABILITY OF AMOXICILLIN TRIHYDRATE AND POTASSIUM CLAVULANATE COMBINATION IN AQUEOUS SOLUTIONS, 2009, Acta Veterinaria Hungarica 57 (4), pp. 485–493.