Az amoxicillin-trihidrát és klavulánsav kombináció stabilitása vizes közegben
Dr. Veres Adrienn Mercédesz
12. 12. 2021
Az AMEG (Antimicrobial Expert Group, Categorisation of Antibiotics in the European Union) „C” (Caution, körültekintéssel használandó) kategóriába tartozó amoxicillin-klavulánsav széles antimikrobiális spektrumának, baktericid hatásmódjának és nagy terápiás indexének köszönhetően széles körben alkalmazott antibakteriális szerkombináció. A szélesített spektrumú amoxicillint az „öngyilkos” β-laktamázgátló klavulánsav teszi ellenállóvá számos laktamáztermelő baktériumfaj ellen is. Sertések egyes bakteriális fertőzéseinek kezelésére ivóvízhez keverve használják, habár vizes közegben bizonyos környezeti tényezők hatására az aktív hatóanyagok bomlékonysága – különösképpen a klavulánsav stabilitásának fokozott romlása miatt – egy fontos figyelembe veendő szempont a kombináció alkalmazásakor, hiszen a terápiás hatékonyság csökkenéséhez és az antimikrobiális rezisztencia terjedéséhez vezethet. Az amoxicillin-klavulánsavat a társállatgyógyászatban is széles körben alkalmazzák, elsősorban bőrgyógyászati és húgyúti fertőzések kezelésére, főként szájon át alkalmazva. A hatóanyagok, különösen a klavulánsav bomlékonysága ez esetben is problémát jelent, hiszen a levegő nedvességtartalmával érintkezve ugyanazon folyamatok játszódnak le, amelyek az ivóvízben. Emiatt fontos a két hatóanyag védelme a levegő víztartalmától.
Jerzsele és Nagy (2009) a két hatóanyag stabilitását vizsgálta vizes közegben. Az egyes, vizsgált faktorok a következők voltak: a víz keménysége (vizsgálatban: 2, 6, 10 német keménységi fok, nk°, GH) és kémhatása (vizsgálatban: pH 3.0, 7.0, 10.0), illetve a fémionok jelenléte (vizsgálatban a készítményt műanyag vagy fém edényzetben tárolták).
A vízkeménység emelkedésével mindkét komponens stabilitása csökkent, bár az amoxicillin mindegyik keménységi fokon stabilabbnak bizonyult.

1. ábra: Amoxicillin-trihidrát és 2. ábra Klavulánsav bomlékonysága (log koncentráció %) különböző vízkeménységi fok (GH) jelenlétében vizes közegben 24 óra alatt, pH=7
A kombináció stabilitásának leginkább kedvező a savas-semleges kémhatású vizes közeg, ahol az amoxicillin a savas, a klavulánsav a semleges pH viszonyok között a legkevésbé bomlékony, a pH értékének emelkedése a kombináció stabilitásának csökkenéséhez vezet.

3. ábra: Amoxicillin-trihidrát és 4. ábra Klavulánsav bomlékonysága (log koncentráció %) különböző kémhatás (pH) jelenlétében vizes közegben 24 óra alatt
A fentiek ismeretében az amoxicillin-klavulánsav kombinációt ivóvízbe keverten szájon át adagolva műanyag tároló edényzetben, semleges kémhatású, lágy vízbe keverten javasolt felhasználni telepi körülmények között. A tablettás formák esetében fontos a nedvességtől való védelem, a szuszpenziós-olajos injekciók esetében pedig ki kell zárni, hogy az üvegbe víz vagy vizes oldat kerülhessen.
Irodalom:
- Á. Jerzsele, G. Nagy: THE STABILITY OF AMOXICILLIN TRIHYDRATE AND POTASSIUM CLAVULANATE COMBINATION IN AQUEOUS SOLUTIONS, 2009, Acta Veterinaria Hungarica 57 (4), pp. 485–493.